Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα

ΤΟΠΙΚΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η δημιουργία στα ανθρώπινα χέρια…

Αγροτικές κατ’ εξοχήν είναι οι οικονομικές δραστηριότητες στον Δήμο Παγγαίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι παλιά στην περιοχή ανθούσε η καπνοκαλλιέργεια, αφού η Καβάλα ως το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα ήταν το πρώτο εξαγωγικό κέντρο καπνού στα Βαλκάνια. Σήμερα στην περιοχή μας, οι αγρότες επιδίδονται στην ελαιοκαλλιέργεια παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο στα τοπικά ελαιοτριβεία.  Επίσης απασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια, όπως μαρτυρούν τα οινοποιεία της, είναι άλλωστε γνωστός ο Βιβλικός οίνος, που αναφέρεται στον Ησίοδο ως κρασί εξαιρετικής ποιότητας και έδωσε και το όνομα Βιβλία Χώρα στην περιοχή μας. Επισκέψιμα κατόπιν συνεννόησης είναι τα περισσότερα οινοποιϊα που αποτελούν πόλο έλξης για κάθε οινόφιλο- οινοπεριηγητή επισκέπτη.

Πρωτόγνωρη για τον επισκέπτη που θα βρεθεί στο Δήμο μας, τον μήνα Νοέμβριο, είναι η παρακολούθηση στα λεγόμενα «καζάνια», της διαδικασίας παραγωγής του τσίπουρου, που παράγεται στις περισσότερες περιοχές του Δήμου. Και φυσικά δεν είναι δυνατό να μην ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός καλοφαγάς από τα φρέσκα κρέατα στις γραφικές ταβέρνες των ορεινών χωριών και τα ιδιαίτερα σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα.

Επιπλέον οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των σιτηρών, των αμυγδάλων και προσφάτως, των ηλιοτρόπιων, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Οι ορεινοί όγκοι του Παγγαίου και του Συμβόλου προσφέρονται ακόμη για κτηνοτροφικές δραστηριότητες που εμπλουτίζουν την τοπική παραγωγή με άριστα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Η πλούσια χλωρίδα επίσης ευνοεί την ανάπτυξη της μελισσοκομίας με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού. Επιπλέον ιδιαίτερα ανθηρός είναι ο κλάδος εξόρυξης πετρωμάτων καθώς υπάρχουν πολλές μονάδες επεξεργασίας στην περιοχή και τα προϊόντα τους είναι περιζήτητα εντός και εκτός Ελλάδος. Στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου μας ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί φρέσκο ψάρι όλες τις εποχές του χρόνου ενώ στην Νέα Πέραμο λειτουργεί Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών από τα πιο σύγχρονα στον τομέα της αλιείας. Αρκετές είναι τέλος οι οικοτεχνίες που παράγουν ζυμαρικά , χαλβάδες και ταχίνι.