Πολιτιστικός Τουρισμός

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κουλτούρα & Παράδοση

 Υψίστης σημασίας για την πολιτισμική ταυτότητας της περιοχής μας είναι η δραστηριοποίηση 24 πολιτιστικών Συλλόγων, που έχουν σημαντική παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια του έτους με τις ποικίλες εκδηλώσεις τους όπως συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ιστορικά και λογοτεχνικά αφιερώματα και βιβλιοπαρουσιάσεις προσφέρουν μια ποιοτική ψυχαγωγία στους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου. Αυτή σε συνδυασμό με  πολλές θρησκευτικές πανηγύρεις που συνοδεύονται από λαϊκά γλέντια και αναβιώσεις εθίμων κρατούν ζωντανή την παράδοση του τόπου και προσκαλούν τον καθένα να συμμετέχει.paradosi

Μουσεία

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το Μουσείο Ελιάς στο Ελαιοχώρι, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά, και τα λαογραφικά μουσεία Φωλιάς, Νικήσιανης και Μεσορόπης .

elia kerinaomoiomata laografika

 

 

Εκδηλώσεις

Στον Δήμο του Παγγαίου, ο πολιτισμός είναι ζωντανός και οι κάτοικοι αναβιώνουν με αγάπη και μεράκι τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου και στήνουν πραγματικό γλέντι με τραγούδι, χορό και πλούσια φιλοξενία . Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα του Δήμου, την Ελευθερούπολη, όπως το έθιμο του κλήδονα τον Ιούνιο κάθε έτους , το Παγγαιορείτικο αντάμωμα τον μήνα Ιούλιο και το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο» την περίοδο των Χριστουγέννων, όσο και στις τοπικές Κοινότητες: η αναβίωση του εθίμου των «Αράπηδων» στην Νικήσιανη στις 6 Ιανουαρίου , ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στις Διονυσιακές λατρείες του Παγγαίου και το «κάψιμο των ψίλων»  στο ύψωμα του Άη Γιάννη στον ίδιο οικισμό την Καθαρά Δευτέρα ένα παραδοσιακό έθιμο που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.

Η Καθαρά Δευτέρα, με πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και έθιμα των Αποκρεών γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο στο Ακροβούνι με τους   «Διονυσιακούς απόηχους», αλλά και σε πολλές άλλες τοπικές Κοινότητες.

giorti arapides-nikisiani iraklitsachrismas

Στο Παλαιοχώρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πορεία προς το «Βρανόκαστρο» ή «κάστρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» την ημέρα των Αγίων Θεοδώρων, τα «Τσάνια» των καβαλάρηδων , μια εβδομάδα πριν τη γιορτή του Προφήτη Ηλία, το Πάσχα με μεγάλο διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών και βέβαια την «Ημέρα του Κάστανου» το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στο υπέροχο καστανοδάσος του Παλαιοχωρίου.

Γιορτή «τσίπουρου» έχουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου στην Νέα Πέραμο και τα «ΠΕΡΑΜΕΙΑ» , δεκαήμερες καλοκαιρινές εκδηλώσεις .

Δεκαήμερο Φεστιβάλ Πιερίας Κοιλάδας κάθε καλοκαίρι στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό της Μουσθένης . Γιορτή αμπελόφυλλων τον Ιούλιο στην Κάρυανη, το «πήδημα του Αυγούστου» την 31η Αυγούστου στην παραλία Μυρτοφύτου κ.α.

ampelofila augoustos imera-kastanou
Η ύπαρξη των 24ων περίπου πολιτιστικών συλλόγων στον Δήμο Παγγαίου αποδεικνύει την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους και την συνεχή ενασχόλησή τους με την παράδοση και τον πολιτισμό με αποτέλεσμα όλες οι εκδηλώσεις να προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.